ΤΑΒΕΡΝΑ ΛΙΘΑΡΙΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ ΝΙΚΟΛΙ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΝΙΚΟΛΙ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Created by DlayerWeb

ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ - ΛΙΘΑΡΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η ταβέρνα μας στεγάζεται στο κτίριο όπου βρισκόταν το παλαιό ελαιοτριβείο του χωριού Νικολή που τοποθετείται στη Νότια Λευκάδα, η ιστορία του οποίου ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 30'. Η σύνθλιψη του ελαιόκαρπου γινόταν με τα λιθάρια, εξ'ού και το όνομα της ταβέρνας, τα οποία κινούνταν κυκλικά με την βοήθεια ζώων. Η μέθοδος της σύνθλιψης χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα μέχρι τους δύο προηγούμενους αιώνες, όταν έκαναν σιγά-σιγά την εμφάνισή τους οι μηχανοποιημένες «αλεστικές».
Μεγάλες ποσότητες λαδιού μεταφέρονταν στη αγορά με γαϊδουράκια. Με την πάροδο του χρόνου και όταν άρχισαν οι μεταφορές με φορτηγά στη Λευκάδα, λόγω έλλειψης δρόμου προς το Νικολί δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα με αποτέλεσμα οι νέοι να μην ασχοληθούν με το ελαιοτριβείο και να φύγουν από το χωριό αναζητώντας αλλού εργασία. Στην δεκαετία του 70' το ελαιοτριβείο έκλεισε.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Πριν από περίπου 3 χρόνια ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Στάθης Βουκελάτος, επιθυμώντας να δώσει μια ζωντάνια στο χωριό των 15 μόνιμων κατοίκων, διοργάνωσε μια συνάντηση φίλων, Ελλήνων και ξένων, στην πανέμορφη πλατεία του χωριού όπου η μητέρα του κυρία Ζαχαρένια, θα μεγαλουργούσε φτιάχνοντας όλα τα παραδοσιακά εδέσματα του νησιού. Η απλή συνάντηση μετατράπηκε σε κοσμοσυρροή που είχε αναπάντεχα απίστευτη επιτυχία. Οι σπιτικοί μεζέδες της "μαμάς" εξέπληξαν Έλληνες και ξένους.
Η ΙΔΕΑ Από τότε γεννήθηκε η ιδέα να φτιαχτεί μια ταβέρνα όπου όχι μόνο θα έχει τα παραδοσιακά πιάτα του χωριού και του νησιού μας, αλλά θα παράγει και τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται όπως οι ντομάτες, το τυρί, το ψωμί και πολλά άλλα. Η ιδέα έγινε πράξη και σήμερα η ταβέρνα είναι μια επιτυχημένη οκογενειακή επιχείρηση γνωστή σε όλη την Λευκάδα.
Κλείσε περιγραφή

 
 

 

 
 

 

 

/